Professor forudser stor udbyttefremgang

Med ny teknologi kan skabes et såkaldt smart system, hvor hele bedriften optimeres på en gang. Det kan om få år medføre en betydelig forskel for landmænd, men også for spillerne omkring landbruget, mener institutleder og professor.   

Thomas Skjødeberg Toftegaard mener, at J brugen Big Data og Internet-of-Things vil få stor betydning for landbruget. Thomas Skjødeberg Toftegaard mener, at brugen af Big Data og Internet-of-Things vil få stor betydning for landbruget.

Data og computere vil snart hjælpe selv den mest erfarne landmand. Ingen mennesker kan rumme den viden og træffe så kvalificerede beslutninger, som teknologien tilbyder.

– Jeg er overbevist om, at brugen Big Data og Internet-of-Things vil komme til at medføre en dramatisk forskel for landbruget. Lige nu investeres der massivt inden for området i hele verden, fortæller institutleder Thomas Skjødeberg Toftegaard, Aarhus Universitet, som deltager i partnerskabet Future Cropping, der arbejder med at udvikle præcisionslandbruget i Danmark.

Udvikler nye services

En af de store aktiviteter i Future Cropping er at etablere og udvikle en data-platform, som kan trække data fra satellitbilleder, billeder fra droner der flyver over markerne, vejrdata fra DMI, jordanalyser, højdekurver, data fra maskiner og meget mere. Disse data skal danne grundlag for udvikling af intelligente, effektive og bæredygtige løsninger og dertilhørende services, som Thomas kalder dem.

En service kan opfattes som et værktøj. Et eksempel kan være en service der kan hjælpe landmanden til at optimere sin samlede produktion af afgrøder ved brug af mange forskellige typer af data opsamlet over et helt vækstår. En anden simpel service kunne være app, som anviser den rute, der minimerer det fossile brændstofforbrug.

– Målet er, at den enkelte landmand kan effektivisere sit landbrug helt ned til dybden af skæret på ploven. Det handler om at minimere energiforbruget, optimere brugen af gødning i forhold til miljøbelastningen og pris og maksimere udbyttet per hektar.

Optimere hele bedriften på en gang

Hidtil har landbruget nydt godt af, at de enkelte maskiner har udviklet sig til at blive bedre og bedre.

– Med den nye teknologi tager vi det næste skridt og skaber et smart system, hvor det hele optimeres for hele bedriften på en gang. Tilsvarende smarte systemer er godt i gang med at blive udviklet indenfor mange andre brancher. Vi taler derfor om udvikling af regulære smarte industrier, som formodentlig vil overtage og udkonkurrere en stor del af de klassiske mindre konkurrencedygtige virksomheder, siger Thomas og fortsætter:

– Landmanden vil få nye værktøjer, som vi regner med, vil gøre ham i stand til at dyrke noget højere udbytter end i dag, men vi vil også komme til at opleve helt nye spillere på markedet; for eksempel store globale IT-virksomheder der bliver nøglespillere på landbrugsområdet, sundhedsområdet, produktionsområdet osv. De virksomheder, som kan levere de bedste services baseret på disse teknologier, vil blive vinderne.